onsdag 21 mars 2018

Välkommen fantastiska Zaffran!

Nu är det så att jag införskaffat mig både ny kamera och objektiv, men det har också flyttat in en ny valp. Med kamera och valp är det givet att det kommer bildbombas. Har inte haft en kamera på över ett år och det har verkligen varit tråkigt, men inga ursäkter längre. Med alla nya bilder är min blogg ett bra forum att lägga ut på. För det är ju inte kul att de enbart samlas på hög i min hårddisk.

Zaffran! Denna lilla dam hämtade jag i lördags. Hon var då (är) nio veckor gammal. Hon kommer från kennel Wolftrace of Zarek, på Orust. Hon är samma ras som Nicki var, en miniture american shepherd. Zaffran kommer bo hos mig tilll absolut senast augusti 2018. Hon kommer alltså inte ägas av mig, hon ska bo hos mig och vi ska träna ihop och jag ska lära henne allt nödvändigt en valp kan behöva. Nu är den biten utredd.


Det kanske är någon som är nyfiken på hur de första dagarna med Zaffran har varit? Jag som är uppvuxen på en kennel har ju lite att jämföra med, varje gång vi får valp. När vi hämtade upp Zaffran i lördags i Stenungsund. Så var hon ju såklart misstänksam till vad som hände och vad det var för främmande människa som tog henne från sin mamma. I bilen satt hon med en slags förundran i blicken och hade ögonkontakt mycket med både mig och mamma. Hon delade också generöst ut massa pussar. När vi väl var hemma var ju såklart både framilj och hundfamilj nyfikna på vad det var för nystan som kommit in. Till en början var tikarna som haft kullar innan (Ida, Juni och Ritza) överförtjusta och lyckliga över att det kommit en valp. Ynglingarna (Zelda och Mika) höll sig på avstånd och ville nog helst fly landet. Under natten ville Zaffran ut två gånger, kl 01 och kl 03. Sen steg vi upp 06.30. De två första dagarna ville hon inte direkt göra ifrån sig. kunde hålla sig i upp till 6 timmar som mest under dagtid. Ute tyckte hon att det var kallt och borstade med tassen över nosen för vinden antagligen nöp henne i nosen. Under samma period var hon också extremt mjuk och tittade mest på vad alla gjorde. Men hon var alltid superglad om jag pratade med henne eller hittade på något med henne. Efter de två första dagarna har hon tagit mer för sig. De äldre tikarna har insett att hon är en pain in the ass, men Zelda och Zaffran har verkligen funnit varandra. De leker med varandra sammanlagt i flera timmar varje dag. Jag tror att de kommer verkligen ha nytta av varandras sällskap, det syns redan nu! Zaffran har börjat göra ifrån sig normalt och så, men hon gör det helst inne då hon tycker att ute är kallt, inte lika uppskattat av mig men vi jobbar på det haha. Zelda har tuffat till sig i mycket. Vill hon ha något som de andra har är hon där direkt och försöker, men säger de vuxna ifrån så skäller hon tillbaka. Hon är en liten retsticka ibland.

Det jag älskar med Zaffran är att i mitt rum kan hon alltid koppla av. Om jag vill sitta vid mitt skrivbord och greja vill hon helst ligga vid mina fötter, eller i min säng och sova. Det finner hon sig i jättebra. Hon har en bra avknapp hittils, hon tar många pauser och tillåter sig själv att bli trött efter lek och aktivitet, vet att man kan behöva jobba med det annars med aktiva raser. Jag tycker också att hon är en väldigt snäll och rar valp. Pussar alltid mycket och med en glad liten propeller-svans. Vi har inte träffat supermycket främlingar än. Men de vi har mött har hon varit glad emot, men inte känt ett superbehov att fjäska in sig mot kan man säga. Lagom och bra tycker jag.

Idag tränade vi hennes första pass. Vi tränade på "Sitt, stanna kvar". Det tog på riktigt någon minut sen hajade hon grejen och jag kunde bara öka svårighetsgraden och hon bara levererade. Wow, vilken dröm asså! Nu på kvällen tog jag fram klickern igen och gjorde samma pass, det vi gjorde innan satt fortfarande. Så jag är riktigt nöjd med hennes motivation för godis att lära sig. Dock vill jag jobba fram ett mer föremålsintresse med henne, för hon kampar gärna inte. Hon kan gärna jaga leksaken, men får inte ett fullt grepp som håller kvar om man säger så. Men det ska inte var omöjligt då det ändå finns ett intresse där. Passen om någon undrar utfördes i ca 2-3 minuter styck, sen massa lek och kalas, efter det pass igen. Detta gjorde vi tre gånger. Sen samma sak fast två sådana under kvällen alltså (2-3 min jobb, lek, 2-3 min jobb, lek, 2-3 min jobb, lek) x2. Jag vill inte att hon ska tycka det är tråkigt och sen får man komma ihåg att det är en valp och batteriet är kort. Bättre att arbeta in en kort grund som man utökar sen.


Här kommer lite bilder från igår!

 Hon hittade ett vass

 Tänk er att vi kunde ligga i solen och ha såhär skönt? Flera sådana dagar tack!

 Sluta ropa på mig... Jag spanar

 Tycker om denna bilden lite extra
 Denna med, tungan är fantastisk!

Imorgon ska vi på café med vänner! Då blir det nog ingen uppdatering mer än på instagram. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar