tisdag 2 februari 2016

Aktivitetsdag med Fabio


Den 28 januari (tror jag), var det aktivitetsdag på skolan. Åren innan har såklart träning av hund funnits men då har jag varit mer självisk och valt typ skidåkning, bad och bowling. Men i år blev det hundaktivitet. Det var också aktiviteter som precis var i min smak, rallylydnad och personspår! 
Dagen började med att alla samlades ihop trängda i ett litet klassrum plus många hundar. Men tur att Fabio inte har något agg mot någon annan hund så jag slapp anstränga mig så mycket hehe ;)
Vi blev indelade i grupp 1 och 2, grupp ett skulle ha rallylydnad på morgonen och spår på eftermiddagen. Som tur var fick jag rally på morgonen för då får jag bullar som fika på eftermiddagen, grupp 2 fick äckliga fullkornsmackor ;) 
Rally är ju något vi håller på med till vardags, men vi är bara på blåbärsnivå om man säger så. Vi har liksom bara lagt störst fokus på just fokusen mellan förare och hund, följsamhet, sitt, ligg, sitt framför, gå runt, vänster ingång och svängar. Men inte ens det är fullständigt klart än. Men instruktörerna verkade ändå nöjda med vad Fabio kunde, det var mest att när jag ursäktade mig "hehe vi kan inte så mycket än" och så brukade dom trösta med att han ännu bara är ett år och ung. Det märktes såklart eftersom han inte har samma ork som övriga än. Pluss och minus med rallyn? 
Minus: I början hade han huvudet bland molnen och tyckte att det alla andra tränade med var roligare. Han följde lite halvhjärtat med mig ändå, men inte med den fokusen jag hade önskat. Han gled ifrån mig i svängarna och hade svårt med 360 svängar åt vänster. Han trodde emellanåt att alla kommandon var ligg. 
Plus: Han kom ikapp mer i mitten av passet och mot slutet. Jisses vilken fin fokus, speciellt i slalom och spiralen. Han gjorde höger ingång sjukt snyggt trots all störning och var extremt peppad på vad jag hade att erbjuda. Sitta gjorde han helt perfekt (med lite hjälp). Ligg klarade han också med lite hjälp (kräver inte mer av han eftersom han lärde sig det tre dagar innan passet). Han tog till sig belöningarna och leken jättebra och han uppskattar verkligen fysisk- och vokal beröm. 
Övrigt: Jag älskade instruktörerna. Jag fick bra tips och dom instruerade bra. Upplägget var så att man ej han tröttna osv. Extra kul var det att en av instruktörerna hade med sin whippet och tränade. 

Spår! Sen efter lunch var det dags för spår. Jag var egentligen helt slut och skulle aldrig kunna förstå hur Fabio skulle orka med spår efter dom timmarna med rally på förmiddagen. Men men, jag kör på efter hans förmåga och så får det gå som det gå, tänkte jag. Jag vet med mig sedan innan att Fabio inte kommit in i spårningen helt 100 än. Dels för vi spårar inte varje vecka längre och sen att han yrar bort sig efter en bit. Att det blåste väldigt mycket nu med gjorde inte saken bättre. 
Väl ute så la jag efter lärarens "order" ett rakt spår på ca 100 (tror jag!?). Min lärare frågade om jag ville att hon skulle följa med när jag spårade. Jag sa att jag ville det och förklarade att det alltid är nyttig med någons åsikter och om jag kan göra något på ett bättre sätt.
Under de två första spåren började han direkt när jag gett han kommando, men han yrade bort sig lite på slutet, men fann det snyggt igen. Så med lite tålamod så klarade han det och då blev det kalas! Fabio älskar slutet verkligen ;) Han är dock inte vidare kamphund för han har så mjukt bett (hehe retriever) så han släpper leksaken relativt fort. Han kan leka korta korta stunder. Det sista spåret var kanske 150-200 meter i en större cirkel typ. Det klarade han mycket bättre! Har bara kört med vinkar en gång innan, men denna gången klarade han det jättebra. Fick beröm av min lärare att jag gjorde rätt när han själv "kom av sig". Känns bra att jag gör rätt på något iaf ;) 

Men annars så var det en väldigt rolig dag! Jag hade turen att Jasmine var i min grupp. Hon tog några superfina bilder på mig och Fabio :D Tack igen 


 Alla ni som spårar själva måste erkänna att detta är en sån fruktansvärt go känsla <3
 Spårar så fint gör han. Tyvärr glömde jag min fina rosa sele hemma, annars skulle vi matchat med mina rosa kläder, rosa lina och rosa sele. Men men, tur att skolan har selar att låna ut ;)
 Här ser man verkligen att det blåste. Vinden tog verkligen tag i linan 
Bär hellre än att kampa /Fabio

1 kommentar: